26 Φεβρουαρίου, 2021

Μικρά μυστικά για καλύτερη απόδοση στο γραφείο

της Μαρίας Βαϊτσίδου Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος.

Το απαιτητικό εργασιακό ωράριο μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στη σωστή τήρηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και κάνει  την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής στο γραφείο, να μοιάζει ακατόρθωτη! Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, συχνά, μας απομακρύνει από το σπιτικό ή μαγειρευτό φαγητό και μας οδηγεί σε διατροφικά λάθη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, ώστε να προσαρμόσουμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με γρήγορα και θρεπτικά σνακ στις έντονες συνθήκες της καθημερινότητας!

Συχνά διατροφικά λάθη στο γραφείο

Η έλλειψη χρόνου και το πρωινό άγχος,  εμποδίζει τη λήψη πρωινού γεύματος, το οποίο σύμφωνα με πληθώρα επιστημονικών μελετών, συμβάλλει καθοριστικά στον έλεγχο και την απώλεια βάρους. Πέρα όμως από το πρωινό, θα πρέπει να προμηθεύουμε συνεχώς με καύσιμη ύλη το σώμα και τον εγκέφαλο μας! Το στρες και ο φόρτος των εργασιακών μας καθηκόντων αποτελούν συνήθη αιτία για να παραμείνουμε νηστικοί  κατά τη διάρκεια της ημέρας και να παραλείπουμε σημαντικά γεύματα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη πνευματική και σωματική λειτουργία. Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν γρήγορα γεύματα με αυξημένη  περιεκτικότητα σε λίπος, τα οποία  είναι πιο δύσπεπτα και προκαλούν υπνηλία και εύκολη κόπωση στη δουλειά. Ένα ακόμη σημαντικό λάθος που κάνουμε είναι να καταναλώνουμε το μεσημεριανό ή το σνακ μας ‘ασυνείδητα’, ενώ απαντάμε σε e-mail, ή γράφουμε μηνύματα, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε το αίσθημα του κορεσμού.

Μικρά tips για μεγαλύτερη απόλαυση..και καλύτερη απόδοση

στο σπίτι ή αν δεν προλαβαίνετε, πάρτε το

μαζί σας στη δουλειά! Ένα πλήρες  πρωινό, εμπεριέχει τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακα, όπως γαλακτοκομικά, δημητριακά ή φρούτα. Έτσι μια μπάρα δημητριακών με ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα, ή τοστ με 1 φρούτο αποτελούν εύκολες και γρήγορες λύσεις!

Βάλε το τάπερ στη ζωή σου!

Οργανώστε τα γεύματα σας από σαββατοκύριακο  και ταξινομήστε το φαγητό σε τάπερ, όπου θα το φυλάξετε στο ψυγείο και θα το παίρνετε καθημερινά στη δουλειά!

λοιώνονται όπως:  ξηρούς

καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως.

σου, έτσι ώστε να μπορείς να φτιάξεις μια σαλάτα, για να συνοδεύσεις το γεύμα σου και να έχεις την εναλλακτική του φρούτου ως υγιεινό σνακ.Ένα ποιοτικό γεύμα στη δουλειά μπορεί να σου εξασφαλίσει περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση και καλύτερη πέψη.

Απόλαυσε το διάλειμμα σου για φαγητό

Φροντίστε να τρώτε σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας, αφιερώνοντας τουλάχιστον  15-20 λεπτά στο ελαφρύ σας γεύμα. Αποφύγετε την ενασχόληση με εργασιακά καθήκοντα και προτιμήστε το μεσημεριανό σας να συνοδεύεται από χαλαρές συζητήσεις με συναδέρφους.

Ας δούμε μερικές εύκολες λύσεις για ελαφριά και super θρεπτικά σνακ που δε θα ξεγελάσουν απλά την πείνα σας, αλλά  θα σας προσφέρουν ενέργεια, για να αντεπεξέλθετε σε κάθε πρόκληση του εργασιακού σας περιβάλλοντος!

1)      Super protein sandwich

Χρησιμοποιήστε ψωμί ολικής άλεσης και προσθέστε αβγό, τυρί χαμηλών λιπαρών, κοτόπουλο ντομάτα και το τοστάκι σας θα είναι εξαιρετικά νόστιμο και πρωτεϊνούχο για να σας κρατήσει όλη την ημέρα!

2)      Chicken-quinoa salad με avocado

Χρησιμοποιήστε σαν βάση κινόα ή πλιγούρι, προσθέστε ντομάτα, πιπεριές και κοτόπουλο για extra πρωτεΐνη και ολοκληρώστε τη γεύση με avocado.

3)      Μεσογειακή Τορτίγια με τόνο

Προσθέστε σε μία αραβική πίτα ολικής άλεσης  τόνο, ντομάτα, αγγούρι και ελιές και απολαύστε την super γευστική τορτίγια σας  με ελάχιστες θερμίδες!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Horikawa C, et al., (2011). Skipping breakfast and prevalence of overweight and obesity in Asian and Pacific regions: a meta-analysis. Prev Med. 53(4–5):260–267.

Betts, J.A., et al., (2014). The causal role of breakfast in energy balance and

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Για να λαμβάνεται πρώτοι τα άρθρα και τα νέα μας

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

One Comment

  1. Χάρης 26 Φεβρουαρίου, 2021 at 5:17 μμ - Reply

    Πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο, απλό και κατανοητό. Μπράβο στη διαιτολόγο.