14 Μαρτίου, 2021

Υγιεινή Διατροφή

Τα τμήματα Αγωγής Υγείας Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσ/νίκης σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Thess_Med_School» πραγματοποίησαν το διαδικτυακό σεμινάριο «Υγιεινή Διατροφή»  την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 και ώρες  18.30 – 20.30  με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα διατροφής, κατανάλωσης αλκοόλ και ενεργειακών ποτών. Αρχικά, απηύθυναν χαιρετισμούς ο κος Ιωάννης Τομπούλογλου,  Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Α/θμιας  Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσ/νίκης και η κα Ιωάννα Ντέρη, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσ/νίκης. Στη συνέχεια , η ομότιμη  καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. και επιστημονική υπεύθυνη  του προγράμματος «Thess_Med_School», κα Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη,  ενημέρωσε το κοινό για τη λειτουργία και ιστορία του προγράμματος καθώς και για τις θεματικές ενότητες που πραγματεύεται. Η πρώτη παρουσίαση με θέμα «Διατροφή – παιδική και εφηβική παχυσαρκία- διαταραχές πρόσληψης τροφής» παρουσιάστηκε από την κα Ευανθία Τζιτζή, Ιατρό Ειδικευόμενη Παθολογίας στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, ενώ η δεύτερη ομιλία με τίτλο εισήγησης «Αιθυλική αλκοόλη και ενεργειακά ποτά» πραγματοποιήθηκε από τον κο Παναγιώτη-Ραφαήλ Γαβρίλη, Φοιτητή Ιατρικής Α.Π.Θ. Στο τέλος το κοινό είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις απορίες του και να συζητήσει διφορούμενα ζητήματα όσον αφορά τις ομιλίες.

Βασική στόχευση της παρουσίασης «Διατροφή – παιδική και εφηβική παχυσαρκία- διαταραχές πρόσληψης τροφής» ήταν να τονιστεί η αξία της σωστής διατροφής, η οποία σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση συμβάλει στην ορθή και εύρυθμη αύξηση και ανάπτυξη. Διαταραχή της παραπάνω σχέσεως οδηγεί στην εγκατάσταση παιδικής, εφηβικής και ενήλικης παχυσαρκίας, με τις δυσχερείς συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό που αναλύθηκαν στο δεύτερο τμήμα της ενότητας. Έγινε παρουσίαση της μεσογειακής διατροφής (μεσογειακή πυραμίδα) ως πρότυπης διατροφής, τροποποιημένης ανάλογα στην εφηβική ηλικία, και των ωφελειών που αυτή επιφέρει. Διασαφηνίστηκαν βασικοί διαιτολογικοί όροι όπως αυτός του ενεργειακού ισοζυγίου και αναλύθηκαν τα στάδια ανάπτυξης-ορθής σωματικής αύξησης του ανθρώπινου σώματος. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με ορισμένες πληροφορίες για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής (Ψυχογενής ανορεξία-Ψυχογενής Βουλιμία-Άλλες διαταραχές πρόσληψης τροφής) και το ψυχιατρικό τους υπόβαθρο.

Στη δεύτερη παρουσίαση, αναπτύχθηκε η εισήγηση με θέμα «Αιθυλική αλκοόλη και ενεργειακά ποτά» με σκοπό την κατανόηση των αρνητικών και επιβλαβών επιδράσεων από τη λανθασμένη χρήση αιθυλικής αλκοόλης, την υιοθέτηση ασφαλών συμπεριφορών στο μέλλον, σχετικά με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών καθώς και την ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και ιδιαίτερα σε συγχορήγηση με αλκοολούχα σκευάσματα. Τονίστηκε, η εξαρτησιογόνος δράση της αιθυλικής αλκοόλης και η προβληματική σχέση ανθρώπου και αλκοόλ όχι στην ουσία αλλά στον τρόπο χρήση της. Αναλύθηκαν οι κατηγορίες των νοθευμένων ποτών, οι επιδράσεις της αλκοόλης στην οδήγηση και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, το φαινόμενο της οξείας τοξίκωσης και η διαχείριση του προβλήματος εξάρτησης. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με περιγραφή των συστατικών των ενεργειακών ποτών, τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και άλλες διεγερτικές ουσίες και των κινδύνων που επιφέρουν στον εφηβικό οργανισμό μετά τη μακροχρόνια λήψη τους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Για να λαμβάνεται πρώτοι τα άρθρα και τα νέα μας

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.