13 Ιανουαρίου, 2022

Απώλεια βάρους και COVID-19: Πώς σχετίζονται;

Απώλεια βάρους και COVID-19: Πώς σχετίζονται;

Ατομα με παχυσαρκία διατρέχουν 46% περισσότερο κίνδυνο να κολλήσουν SARS-CoV-2 σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Κλείνουμε περίπου δύο χρόνια ζώντας με την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση της γενιάς μας, την πανδημία της COVID-19. Σαφώς και γνωρίζουμε σήμερα πολύ περισσότερα για τη νόσο,  ενώ στη μάχη εναντίον της έχουμε πλέον και εξελιγμένα εμβόλια.

 

«Όμως, όλο αυτό το διάστημα και η επιστήμη της Διατροφής – Διαιτολογίας έκανε επίσης ερευνητικά άλματα προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης στο σύγχρονο αυτό πόλεμο κατά του SARS-CoV-2. Έτσι για παράδειγμα, σήμερα γνωρίζουμε ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα νόσησης, αυξημένη οξύτητα συμπτωμάτων και αυξημένη πιθανότητα εισαγωγής στην εντατική και θανάτων», επισημαίνουν ο δρΑναστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και η Μαρία Βοϊτσίδου Διαιτόλογος – Διατροφολόγος.

«Ομοίως», προσθέτουν «συσχετίσεις έχουν δειχθεί ερευνητικά για τη βιταμίνη C, άλλα συστατικά όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο και γενικότερα διατροφή που προάγει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας μηχανισμού.

Μεταξύ των ισχυρών συσχετίσεων που καταγράφονται ερευνητικά είναι και αυτή της παχυσαρκίας με την COVID-19».

Έτσι, σήμερα γνωρίζουμε ότι τα άτομα με παχυσαρκία:

  • Διατρέχουν 46% περισσότερο κίνδυνο να κολλήσουν SARS-CoV-2 σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος
  • Έχουν 113% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να νοσηλευτούν
  • Έχουν 74% υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ
  • Έχουν 48% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα. Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου COVID-19 αυξάνεται δραματικά με κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Αν λοιπόν η παχυσαρκία συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου νόσησης ή θανάτου από COVID-19, πώς επιδρά η απώλεια βάρους;
Μια μεγάλη αναδρομική μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο JAMA Surgery και αναπαράχθηκε από τον ιστότοπο του CNN αναδεικνύοντας τη σημασία των ευρημάτων της, έδειξε ότι η σημαντική απώλεια βάρους συνδέθηκε με:

  • Χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας
  • Χαμηλότερη ανάγκη για συμπληρωματικό οξυγόνο
  • Λιγότερα σοβαρά συμπτώματα από λοίμωξη COVID-19.

«Τα ευρήματα λοιπόν της μελέτης έδειξαν, ότι η παχυσαρκία είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19» επισημαίνουν ο δρ Παπαλαζάρου και η κ. Βοϊτσίδου.
Σύμφωνα με τον Nissen, καρδιολόγο και συγγραφέα της μελέτης, «Εάν χάσετε βάρος, τότε ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θνησιμότητας από COVID-19 μειώνεται πολύ».
Γιατί όμως η παχυσαρκία αποτελεί απειλή;

 

Τα λιποκύτταρα δημιουργούν χρόνια φλεγμονή. Η παχυσαρκία, συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβων, ενώ η συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά και το συκώτι εξάγει χημικές ουσίες κυτοκίνης που προκαλούν βλάβη στους ιστούς και διάφορα αγγειακά προβλήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσο COVID-19.
Τα άτομα με παχυσαρκία, επιπλέον, δεν αναπνέουν με την ίδια ευκολία όσο τα άτομα με φυσιολογικό βάρος και αυτές οι διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος επιδρούν καθοριστικά στη σοβαρότητα της νόσου COVID-19, που είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού!
Επιπρόσθετα, μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά θανάτων από COVID-19 είναι έως και 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι/παχύσαρκοι.
Να μην ξεχνάμε: Η επιστήμη είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στον άνθρωπο …αρκεί να την αξιοποιούμε!

Μαρία Βοϊτσίδου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Για να λαμβάνεται πρώτοι τα άρθρα και τα νέα μας

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.